Sommardäck

Mellan den 16 april och den 30 september ska man ha sommardäck på bilen om inte vinterväglag råder som kräver vinterdäck. Vägverket rekommenderar alltid sommardäck under sommarhalvåret, även om det finns så kallade “allround däck” som man kan ha året om. Dessa ger dock en sämre väghållning på sommaren och en längre bromssträcka, så det är bäst att byta helt och hållet. Dessutom gör den mjukare gummiblandningen i denna typ av däck att de slits snabbare på sommarvarma vägar.

Om sommardäck

Sommardäck är tillverkade av en gummiblandning som är speciellt framtagen och anpassad för varmare vägar och väder. Om temperaturen sjunker under 5 grader, så hårdnar gummit, vilket ger den sämre egenskaper ute på vägarna. Trots att det inte alltid känns så, är det faktiskt sommardäck man använder under största delen av året, så det gäller att satsa på bra sommardäck. De ska ha bra grepp, inte minst på våta vägar och gärna ha kanaler som effektivt transporterar bort vatten från däckets yta. När det kommer till regler om mönsterdjup, ska djupet vara minst 1,6 mm men gärna djupare. Du får absolut inte använda sommardäck under vinterhalvåret eller om det råder vinterväglag då däcken inte är anpassade för den typen av vägar och därmed kompromissar säkerheten.

Billigast är bäst?

Även om man väljer det billigaste däcket kan det i det långa loppet betyda att du kommer att betala mer. Delvis för att det kommer att slitas ut snabbare, men även bränsleförbrukningen kan påverkas negativt med däck som inte är av hög kvalitet. Om man spenderar lite mer på däck av bra kvalitet får man igen det inte minst i form av bättre säkerhet och prestanda, men även rullmotståndet kommer att vara bättre vilket sparar in på bränslekostnaderna.

Det är dessutom alltid bäst att välja däck med så lågt rullmotstånd som möjligt ur ren miljösynpunkt.

Skötselråd

Hur tar man bäst hand om sina sommardäck för att de ska hålla så länge som möjligt? För det första är det bra att rengöra dina däck och fälgar så ofta som möjligt. Använd ett skonsamt rengöringsmedel eller bilschampo och en mjuk svamp eller trasa. Förvara även däcken inomhus då kyla kan påverka dem negativt. Ett garage är en bra plats, eller inne i ett källarförråd eller annan typ av förråd med isolerade väggar där temperaturen inte understiger 5 grader. Om du inte har plats hemma kan det vara en god idé att lämna in däcken för förvaring hos ett så kallat däckhotell. Ofta erbjuder många däckfirmor detta till en överkomlig summa.

Däcken ska alltid förvaras på en sval, torr och mörk plats, gärna liggande. Om du inte har dina däck färdigmonterat på fälgar kan de med fördel förvaras stående. Om man förvarar däck på ett bra sätt så åldras de inte märkbart. Det som gör att dina däck slits är din körstil, och till exempel tvära inbromsningar och rivstarter kan vara bra att undvika om man vill spara på däcken. Om däcken verkar slitas på ett ojämn sätt kan det vara en god idé att besöka verkstaden för att se vad som orsakar detta.