Vinterdäck

De flesta känner till vad vinterdäck är för något, men om man inte har vare sig körkort eller bil kanske man inte är lika insatt i de regler som gäller för alla körkortsinnehavare och fordonsägare. Ordet vinterdäck anger på ett tydligt sätt vad det hela handlar om. Med ordet menar man således däck som är särskilt anpassade för vinterväglag och det finns olika typer.

Man kan lätt ställa sig den naturliga följdfrågan vad som räknas som vinterväglag. Svaret är att detta tillstånd råder varhelst det finns frost, is, snö eller modd på hela eller delar av vägen ifråga. Det är också så att det är upp till polisen att avgöra huruvida det är vinterväglag på en plats eller inte. Datummässigt infaller tidsperioden för lagreglerad användning av vinterdäck årligen från 1 december till 31 mars. Då spelar det heller ingen roll om vägarna är torra utan lagen gäller oavsett.

Hur ser ett vinterdäck ut då? Det finns olika sorters vinterdäck för personbilar här i Sverige och en förenklad kategorisering är att det finns dubbdäck och dubbfria däck. De dubbfria däcken finns i två olika varianter där den ena kallas för centraleuropeiska dubbfria däck och den andra varianten kallas för nordiska dubbfria däck. Rent konkret handlar vinteranpassningen om att däckmönster och gummiblandning behandlats på ett sätt som klarar både lägre temperaturer och hala underlag eller att man har försett däcket med dubbar. Dessa regler gäller inte bara personbilar utan även det som kallas för tunga fordon. Viktigt i sammanhanget är också att däcken ska vara försedda med S eller M märkning.

Det finns också en del undantag från det lagstadgade kravet på vinterdäck och dessa kan till exempel handla om att man får köra utan vinterdäck i fall där det kan göras utan att man utsätter andra för fara eller är en trafikfara. Om man till exempel måste reparera sitt fordon eller besiktiga det kan man få köra sitt fordon till verkstaden. Även veteranbilar som är äldre än trettio år undantas från reglerna samt försvarsfordon. Är man intresserad av fler undantag kan man med fördel vända sig till transportstyrelsen för mer information.

Utbudet av vinterdäck är stort och det som avgör vad man som konsument väljer beror på de prioriteringar som styr valet. Säkerhetsmässigt vill de flesta ha de bästa däcken medan andra önskar få mesta möjliga säkerhet för minsta möjliga kostnad. Man kan också välja var man vill köpa sina vinterdäck. Numera behöver man inte åka ner till verkstaden eller däckbutiken för att få tag på det man önskar utan man kan faktiskt sitta hemma och beställa sina däck över internet.

Det finns dessutom en uppsjö av olika kända däckleverantörer som till exempel Goodyear, Nokian, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Hankoon, och Continental med flera. Andrahandsmarknaden är också stor och man kan hitta däck med fina mönsterdjup även på Blocket. Man måste dock verkligen veta vad man behöver och på så sätt undvika att komma hem med en uppsättning begagnade däck där det visar sig att de inte alls passar till den bilmodell man själv har.